Svar til: Demokrati

#756

Jeg fandt en podcast, hvor Rune Lykkeberg fra Information interviewer Shoshana Zuboff. Som du skriver, Anne Marie, ser hun en konfrontation mellem de store techvirksomheder og alverdens regeringer. Hun sammenligner med det opgør med kapitalistmonopolerne i 1930erne, som kaldes “new deal”, der var nødvendigt for at få bugt med Depressionen. Hun ser koncentration af borgerdata hos private virksomheder udenfor parlamentarisk ansvar for at være vor tids variant af 1930ernes problemstilling. Derfor er hun også behersket optimistisk, for dengang »fik vi dem ned med nakken« så der er håb om, at vi kan gøre det igen.

Seneste nye er da også, at Australien og Canada er gået ind i en styrkeprøve med Facebook. Det begyndte med, at Australien behandler en lov, der vil afkræve Facebook en afgift for alle australsk producerede nyheder, der deles på platformen. Det fik Facebook til at lukke et stort antal Australske konti, bl.a. til landets beredskabsstyrelse og flere andre offentlige myndigheder. Så lige nu oplever australierne på egen krop, hvad det betyder at gøre sig afhængig af et privat informationsmonopol, men indtil videre står de fast, og har nu fået følgeskab af Canada.

Til slut en lille fun-fact: Zuboff fortæller, at Facebook blev lanceret i 2012. Det er godt nok gået stærkt med afhængigheden.